“Akim suruh saya bers4bar dan relaks”Setelah 6 Tahun Memeluk Agama Islam,Stacy Ded4h Sesuatu Raih Perhatian Peminat..

Penyanyi Stacy atau nama Islamnya, Ummu Shaikhah Stacy Anam meng4kui suami yang juga penyanyi, Akim Ahmad antara insan yang banyak menj3ntik hatinya untuk mendekati agama Islam.

Menurut Stacy, pendekatan suaminya bercerita mengenai keindahan Islam kepadanya juga cukup santai dan tidak terlalu ber4t.

Imbas kembali, pada 24 Ogos lalu genap enam tahun usia penyanyi Stacy memeluk Islam di Jabatan Agama Islam Johor Bahru, Johor.

“Dulu sebelum mem3luk agama Islam, saya seperti tiada agama sebenarnya. Hidup lebih berpaksikan cara membesar, apa yang dilihat dan didengari.

“Namun selepas enam tahun berkawan dengan Akim, banyak gerak hati untuk tahu apa itu Islam banyak didoronginya. Cara dia bercerita hal agama Islam nampak ringan dan tidak terlalu ‘direct’.

“Pend3k kata apa yang terpacul dari mulutnya membawa ke satu siri penceritaan menarik,” kata ibu kepada dua cahaya mata bernama Bella De Luna Valentina, 8, dan Eshaal Afiq Hakim, 4 itu.

Malah hubvngan baik yang terj3lin ketika itu juga mendorong penyanyi lagu Pelangi Senja itu terus mendekatkan diri dengan agama Islam.

“Siapa s4ngka keakraban kami, termasuk cara saya jadi dekat dengan Islam menerusinya terus menguatkan jodoh kami.

“Pada 26 September 2015, kami bertunang, seterusnya 5 Februari 2016 kami bernikah di sebuah hotel di Sabah,” katanya.

Stacy mengimbas detik penghijrahan dan pernikahannya ketika menjadi tetamu program bual bicara dalam talian, Bersama Tya, baru-baru ini.

Ded4h Stacy kepada hosnya, Tya Arifin, antara detik paling bermakna dikenang hingga saat ini ialah ibu bapanya juga hadir ketika dia memeluk Islam.

Bagaimanapun, momen tersebut pernah menjadi tul4r dan sensasi apabila penyeb4ran gambar serta video proses peng1slaman dirinya.

“Saya rasa momen peng1slaman jadi sangat sempurna apabila ibu bapa ada di sisi merestui keputusan paling bes4r dil4kukan anak mereka.

“Awalnya hanya ibu bapa saya saja tahu keputusan mem3luk Islam ini. Tapi adik beradik lain dan saudara mara belum diberitahu lagi. Apabila v1ral gambar dan video itu, jadi k3coh.

“Tapi Akim suruh saya bers4bar dan relaks dengan apa yang terjadi,” katanya.

Dia pada masa sama meng4kui, hatinya bagai melalui satu episod yang cukup d4syat sebelum melafazkan dua kalimah syahadah.

“Jujur ketika itu, hati saya jadi t4kut sangat dengan keputusan berkenaan. Hingga saya mempers0alkan dalam diri, apakah betul keputusan yang dibuat itu.

“Saya macam berper4ng dengan diri sendiri. Hingga terpacul rasa apakah sampai tahap perlu meningg4lkan keluarga sendiri untuk agama Islam.

“Tapi akhirnya, takdir hidup saya memilih Islam sebagai agama yang satu. Saat selesai melafazkan kalimah itu, kelihatan ibu bapa saya tersenyum dan gembira.

“Ketika itu saya sedar, perasaan bukan-bukan itu hanya mainan emosi,” katanya yang masih belajar untuk menjadi insan terbaik.

“Saya masih belum sempurna. Namun, dalam hati sentiasa berusaha untuk ke arah yang lebih baik,” katanya lagi.

Program Bersama Tya bersiaran secara langsung setiap Isnin, Selasa dan Rabu jam 10 malam di ‘Instagram Live’ sejak 14 Jun lalu.

Ia kemudiannya turut dikongsi di pelbagai platform termasuk di ‘feed’ Instagram dan dimuat naik di saluran YouTube Tya Arifin.

Foto: Instagram Stacy

Sumber :MH

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Leave a Comment